Traian Baicu, CEO Credex IFN

În cei cinci ani de activitate de până acum, Credex IFN a finanțat credite în valoare de peste 100 mil. euro, numai în 2022 acordând mai mult de 80.000 de împrumuturi, cu o valoare totală finanțată de peste 298 mil. lei. În 2022, a obținut profit în sumă de 3,5 mil. lei, a realizat investiții în IT și digitalizare de circa 3,1 mil. lei. Conform datelor la septembrie a.c., circa 40% din creditele Credex au fost acordate online.

Primul card de credit Credex va fi lansat, în format fizic, în cel de-al doilea trimestru al anului viitor.

Cele mai noi informații privind rezultatele companiei sunt furnizate revistei noastre de Traian Baicu, CEO al Credex IFN, ca răspuns la întrebările adresate de Piața Financiară.

Recent, Credex IFN a dat publicității rezultatele companiei pentru 2022, care pun în lumină o performanță deosebită în ceea ce privește evoluția portofoliului său de credite – o creștere de 80% a valorii acestora față de 2021.

Cum comentați cererea crescută de creditare de consum în 2023, cu referire la compania pe care o conduceți?

În 2022, valoarea creditelor noi acordate pentru nevoi personale și bunuri de consum a fost de peste 298 de milioane lei, echivalentul a 60 de milioane euro. Aceste volume generate anul trecut au fost influențate de creșteri de finanțare pe segmentul creditului de nevoi personale, folosind un mix de canale online și fizice. Deși tichetul mediu a înregistrat o ușoară scădere față de 2021, am introdus și facilitat accesul la creditul de nevoi personale în locațiile fizice ale retailerului elecro-it Altex prin intermediul produsului financiar „Creditul Bani Gheață” oferind sume de până la 10.000 lei în numerar pentru clienții eligibili.

Cu toate acestea, majoritatea creditelor au fost acordate online, unde Credex IFN a înregistrat o pondere de peste 68% din totalul creditelor de nevoi personale, exclusiv online, prin intermediul unui flux 100% digital, pe platforma online sau prin aplicația Credex. Aceste rezultate reflectă perfect planurile noastre ambițioase de dezvoltare în sectorul de retail.

Creditele de consum au contribuit în mod semnificativ la satisfacerea nevoilor urgente ale familiilor și la susținerea achiziționării de bunuri de necesitate, precum produse electro-IT, mobilier și altele.

Ne-am angajat să extindem rețeaua de parteneri de retail cu scopul de a oferi oportunități de finanțare diversificate pentru o gamă variată de clienți și pentru a continua să sprijinim nevoile de consum ale populației.

La final de august a.c., Credex a obținut autorizația de la BNR pentru a opera ca instituție de plată. Care vor fi principalele etape ale realizării acestui demers pe o piață locală a cardurilor deosebit de concurențială la ora actuală?

Autorizația obținută reprezintă un progres semnificativ în parcursul Credex IFN și în dezvoltarea serviciilor financiare oferite clienților noștri. Acest proces implică o colaborare strânsă cu mai mulți parteneri, printre care emitentul cardului de credit, procesatorul de plăți și alții.

Ne propunem să lansăm primul card de credit Credex, în format fizic, în trimestrul al doilea al anului 2024, urmând ca ulterior să fie gestionat de către clienți prin intermediul aplicației mobile Credex IFN. De asemenea, cardul va fi accesibil și în portofelele digitale Google și Apple

Această inițiativă consolidează angajamentul nostru de a aduce beneficii semnificative clienților prin inovare și accesibilitate financiară. Cu viitoarele carduri de credit, clienții vor avea acces la o varietate de beneficii și opțiuni flexibile pentru gestionarea finanțelor personale.

Cardurile de credit Credex IFN vor fi disponibile și sub formă virtuală, permițând accesul la fonduri printr-un dispozitiv NFC, toate într-un proces complet digitalizat. Acestea se evidențiază prin avantaje competitive, inclusiv rate de dobândă atractive, limite de credit generoase și opțiuni flexibile de rambursare.

Care este în prezent ponderea creditării online pentru companie și ce priorități aveți în acest domeniu pentru perioada ce vine?

Dacă ne orientăm după cele mai recente date, cum ar fi acelea pentru luna septembrie 2023, observăm că aproximativ 40% din totalul creditelor acordate de companie au fost încheiate online. În același timp, în ceea ce privește aplicațiile pentru creditare, aproape 80% dintre acestea provin din mediul online,reflectând o creștere semnificativă a preferințelor digitale în procesul de creditare la Credex IFN.

Ne străduim să răspundem în mod activ și progresiv necesităților clienților noștri, continuând să dezvoltăm constant portofoliul de produse și servicii, adaptându-le în funcție de cerințele pieței și de contextul economic. Obiectivul nostru fundamental rămâne acela de a sprijini necesitățile financiare ale populației.

Piața locală a creditului de consum IFN este la ora actuală una în schimbare. Unde se poziționează Credex și care sunt atu-urile acesteia pe piața de profil?

Principala noastră prioritate în mediul online este să îmbunătățim continuu experiența clienților în ceea ce privește accesul rapid și sigur la creditare pentru nevoi personale sau achiziția de produse, de oriunde se află aceștia.

Deja avem în funcțiune un flux de creditare care permite clienților să primească banii în contul lor în doar câteva minute, printr-un proces complet digital, accesibil de pe orice dispozitiv.  În paralel, ne concentrăm pe optimizarea proceselor interne și ne asigurăm că deciziile de creditare sunt rapide, sigure și mereu conforme cu reglementările actuale.

În plus, investim considerabil în dezvoltarea aplicației mobile Credex, care oferă clienților posibilitatea de a solicita noi credite și de a gestiona eficient creditele existente. Prin intermediul acestei aplicații, clienții pot efectua plăți, accesa informații legate de credite și transmite solicitări către companie printr-un singur click, toate acestea fără a mai fi necesară vizita la o locație fizică.

Care credeți că va fi impactul Regulamentului nr. 3 al BNR, recent apărut, asupra instituțiilor financiare nebancare din România?

Regulamentul 3/2023 al BNR va avea un impact semnificativ asupra instituțiilor financiare nebancare care acordă credite de consum. Aceste instituții vor fi obligate să aducă capital suplimentar de la acționari și să monitorizeze cu mai multă atenție indicatorul de lichiditate, ceea ce va duce la o creștere semnificativă a costurilor de finanțare.

În opinia dumneavoastră, care sunt rezultatele practice ale introducerii, cu un an în urmă, a Ordinului Președintelui ANAF nr.146/2022?

Practic, această măsură le permite IFN-urilor să verifice istoricul fiscal al unei persoane care solicită un credit și să afle dacă solicitantul de credit are datorii fiscale restante care ar putea influența decizia de acordare a creditului. În acest fel, IFN-urile pot obține o imagine mai clară a situației fiscale a solicitantului de credit, ceea ce le ajută să evalueze mai precis riscul asociat cu acordarea creditului.

În general, rezultatele practice ale acestui demers includ îmbunătățirea procesului de acordare a creditelor, reducerea riscului financiar și protejarea intereselor financiare ale IFN-urilor. Această măsură le permite IFN-urilor să evalueze mai precis riscul, să ia decizii mai rapide, să eficientizeze procesul de acordare a creditelor, contribuind astfel la reducerea riscului de neplată sau a creditului neperformant.

Coralia Popescu – interviu din revista Piata Financiara, octombrie 2023