Aplici pentru prima dată pentru un credit? Nu știi ce ai de făcut? Unde să aplici sau de ce documente ai nevoie? Nu te grăbi. Dacă aplici pentru un credit prima dată, ar fi bine să treci, înainte de toate, prin câteva 💡 sfaturi de educație financiară

O înțelegere mai bună a ceea ce înseamnă o dobândă, un credit de nevoi personale sau procesul de rambursare, nu doar că te poate scăpa de datorii viitoare, dar te și ajută să faci o alegere ideală pentru tine încă de la început.

💳Rămâi cu noi. În acest articol afli tot ce trebuie să știi despre credite și despre prima ta aplicare.

sfaturi-de-educație-financiară-și-tot-ce-trebuie-să-știi-la-prima-ta-creditare

Încotro te îndrepți?

Este momentul să-ți pui câteva întrebări pentru o mai bună educație financiară! 🤔 Ce-ți dorești mai exact de la acest credit? O casă, o mașină? Vrei un credit ca să-ți poți pune alți bani deoparte 💰 sau vrei puțin timp cu tine într-o vacanță în Grecia? 🌊

Fă-ți o listă cu toate nevoile tale. 

Prioritizează-le și apoi găsește drumul potrivit. 

După ce ai identificat nevoia pentru care aplici pentru credit, nu uiți de responsabilitățile tale financiare. Stabilește-ți un buget realist, ținând cont de rata lunară și de toate celelalte costuri asociate creditului. Astfel, vei evita surprizele neplăcute și îți vei menține stabil bugetul.

educație-financiară-despre-prioritizarea-nevoilor-și-identificarea-drumului-potrivit-pentru-satisfacerea-lor

Ce noutăți financiare au apărut anul acesta?

Este important să ai în vedere câteva noțiuni de educație financiară pentru primul tău credit, dar la fel de important este și să te documentezi cu privire la ce noutăți financiare mai apar între timp în țară. 

  • Ținând cont de repercusiunile inflației de anul acesta, aproape 62% dintre români doresc să aplice pentru credit de nevoi personale. Cei mai mulți dintre ei aplică pentru a finaliza proiecte precum: renovarea locuinței, achiziția unei mașini sau achiziția aparatelor electrocasnice. Iar, 1 din 3 oameni doresc să aplice chiar anul acesta pentru creditare, nevoia de finanțare fiind de până în 10.000 lei, pe care să îi achite integral în maximum 3 ani.
  • Procesul de aplicare pentru creditele de nevoi personale nu suferă modificări semnificative în noul an. Conform BNR, gradul maxim de îndatorare rămâne la 40% din venitul net pentru creditele în lei și 20% pentru cele în valută. 

Să luăm exemplul următor: dacă ai un venit net de 3000 de lei, 40% din acesta ar fi 1200 de lei, adică suma maximă pe care o poți datora lunar pentru un credit. Dacă suma pe care o împrumuți este prea mare și rata lunară depășește procentrul de 40%, atunci cererea ta va fi respinsă din cauza gradului de îndatorare depășit. Formula este simplă: Venitul tău lunar x 40% = rata lunară maximă. Este important să te asiguri că nu depășești gradul de îndatorare pentru a avea șanse mai mari de a obține creditul.

  • Cardurile de credit sunt din ce în ce mai folosite. În primele trei trimestre ale anului 2023 a existat o creștere de 50% a tranzacțiilor cu cardurile de credit. Cu toate că există multă incertitudine în economie și dobânzi mari, așa cum regăsim și într-un material ProTV: „Românii se împrumută mai puțin de la bănci, dar se folosesc mai mult de cardurile de credit.”, creditarea continuă totuși să crească. Sunt tot mai mulți oameni ce au nevoie să se împrumute, iar dacă numărul creditelor pentru locuințe a scăzut, s-a mărit numărul celor de nevoi personale.
  • În timp ce dobânzile se vor menține ridicate cel puțin până la jumătatea anului 2024, la Credex poți aplica în continuare pentru dobândă fixă pe toată perioada contractului.

Ce este dobânda sau perioada de rambursare

educație-financiară-despre-dobândă-și-perioada-de-rambursare

Ce este dobânda?

Dobânda este practic „prețul” pe care îl plătești atunci când împrumuți bani. 

Gândește-te la o taxă sau un cost suplimentar pe care trebuie să-l plătești pentru a putea folosi banii împrumutați. Astfel, instituția financiară care îți oferă creditul îți va cere să plătești înapoi suma pe care ai împrumutat-o, plus un extra numit dobândă.

Ce este o perioadă de rambursare?

Perioada de rambursare este timpul pe care îl ai la dispoziție pentru a-ți plăti înapoi împrumutul și dobânda asociată. Aceasta poate fi de câteva luni, un an sau chiar mai mulți în funcție de tipul creditului.

O perioadă de rambursare mai lungă înseamnă că vei plăti sume mai mici lunar, dar vei plăti în total mai mult, deoarece dobânda se adaugă pe o perioadă mai îndelungată.

Deci, dacă iei un credit de exemplu pentru a-ți cumpăra o mașină, vei împrumuta o anumită sumă de bani, iar instituția financiară îți va cere să plătești înapoi acei bani, plus o anumită sumă în plus numită dobândă. Perioada de rambursare este intervalul în care trebuie să faci aceste plăți. 

De ce este important să fii atent la dobândă și la perioada de rambursare?

Pentru a putea lua cele mai bune decizii pentru tine și bugetul tău, dar și pentru a evita dificultățile financiare pe termen lung, stabilește o sumă realistă. Nu cere mai mulți bani decât ai nevoie. 

După ce suma a fost stabilită, gândește-te la ce perioadă de rambursare îți dorești pentru creditul tău și care ar fi cea mai potrivită opțiune. Alege o perioadă care se potrivește în primul rând cu venitul tău și cu capacitatea ta de a rambursa.

**Nu uita să iei în calcul și cheltuielile neprevăzute sau alte situații urgente ce pot apărea. 

Pe site-ul nostru găsești un instrument care îți calculează creditul ideal pentru tine în doar câteva minute. Simulatorul online de rate te ajută să calculezi suma și perioada potrivită pentru creditul tău. Tu doar introduci suma și perioada dorită și vezi care este rata lunară estimată și costurile totale ale creditului. Mai departe rămâne doar să completezi formularul și să treci printr-o scurtă verificare. 

Vreau credit, dar cum fac să economisesc și bani?

vreau-credit-dar-cum-fac-să-economisesc-și-bani

Orice sumă pe care o investești în rambursarea anticipată face diferența. 

Atunci când îți iei #PrimulTăuCredit, nu uita să iei în considerare rambursarea anticipată. În momentul în care rambursezi bani înainte de termen, dai de beneficii mari: fie plătești mai puțin lunar pentru dobândă, fie reduci toată perioada creditului. Mai mult de atât, sfatul nostru este să rambursezi încă de la începutul creditului pentru a economisi cât mai mulți bani. 

La Credex este foarte rapid și ușor să aplici pentru credit. Pașii pentru aprobare îi găsești aici.

Iar dacă ești în căutare de și mai multe resurse pentru educație financiară, mai jos afli mai multe despre noi:

Vrei să recitești vreo informație pentru o mai bună educație financiară sau despre ce trebuie să știi atunci când aplici pentru primul tău credit?