Pretinde că este altcineva.
Vrea să-ți câștige încrederea. 
Se strecoară prin e-mail, sms și apel ca să ajungă la conturile tale. 
Vorbim despre fenomenul Spoofing. 

Spoofing-ul este un tip de fraudă, în care cineva se prezintă ca fiind altcineva, cum ar fi o instituție legitimă. Totul se întâmplă în scopul fraudării conturilor tale. Recent, acest fenomen a luat amploare și în România. Scammerii își falsifică identitatea pentru a câștiga încrederea utilizatorilor și pentru a ajunge cât mai aproape de datele personale. De obicei, aceștia pretind telefonic sau prin e-mail că sunt prieteni, membrii ai familiei sau companii de încredere pentru a părea credibili. 

👇Citește mai departe ca să afli cum te ferești de astfel de scammeri. 

Cum recunoști o fraudă Spoofing? 

Este ușor să cazi în plasa scammerilor. Ei dau târcoale în aceleași locuri unde te învârți și tu, zi de zi: mesagerie, inbox, apeluri.

Una dintre cele mai întâlnite forme de spoofing este cea prin 📞apel telefonic. Revenind la ce am menționat mai sus, scammeri se dau cine nu sunt. Ei vor face tot posibilul să pară credibili. Au fost întâlnite situații în care numerele de telefon, de pe care apelau, erau foarte asemănătoare cu numerele de telefon ale instituțiilor reale, cunoscute de către utilizatori. 

cum-recunoști-o-fraudă-spoofing

Nu cunoști numărul de telefon? O decizie bună ar fi să nu răspunzi. De cele mai multe ori, vei fi înștiințat înainte, în cazul unui apel important sau urgent. 

Ce pot face ca să evit apelurile de tip spoofing? 

Ține minte. Un scammer vrea să ajungă la datele tale personale. În acest caz, dacă cineva îți cere datele personale, datele contului sau alte parole într-un apel, cel mai probabil este o tentativă de fraudă, de tip Spoofing

fraudarea-spoofing-este-întâlnită-sub-forma-unui-apel-telefonic-sau-e-mail

Cu toate că, fraudarea de tip spoofing este mai des întâlnită sub forma unui apel telefonic, ele se pot întâmpla și prin 📧e-mail, asemănător Phishing-ului. Este creată o adresă de e-mail falsă, în așa fel încât să pară că este adresa unei instituții legitime.

Important este să fii atent la litere atunci când primești mailuri suspicioase. În multe situații, astfel de mailuri sunt credibile pentru că folosesc elemente familiare, cum ar fi logo, texte, imagini pentru a-și falsifica identitatea.

modalități-de-a-evita-e-mailurile-de-tip-spoofing

Ce pot face ca să evit e-mailurile de tip spoofing? 

📧 Activează filtrul de spam al e-mailului.

📧 Nu deschide linkuri sau alte atașamente primite de la expeditori necunoscuți. 

*Dacă există o șansă ca e-mailul să fie legitim, contactează direct expeditorul pentru a confirma că este real.

📧Dacă primești un e-mail sau un mesaj text suspect, care te roagă să te autentifici în contul tău dintr-un anumit motiv, nu da click pe linkul furnizat. Deschide un tab sau o fereastră nouă și autentifică-te direct în contul tău.

Cum arată o fraudă de tip Spoofing?

O instituție financiară nebancară și legitimă nu ți-ar cere niciodată datele personale într-un apel telefonic nesolicitat. Ținem la securitatea datelor tale și credem că este important să fii precaut de fiecare dată când acestea îți sunt solicitate.

„Am pățit-o și eu. Am închis când mi s-a spus că dacă nu am făcut eu solicitarea de credit, să facem împreună o solicitare de anulare. Bineînțeles că aveau nevoie de datele mele. Culmea, era telefonul și contul soției și nu le-a păsat, au mers mai departe. De aici mi-am dat seama că nicio instituție financiară nu ar face asta. I-am spus să aștepte puțin și am închis, apoi blocat numărul respectiv.” -comentariu preluat din secțiunea clipului menționat

În cazul în care ești apelat din partea unui scammer, ce se dă drept angajat Credex, și îți solicită date personale, nu le comunica niciodată telefonic sau prin e-mail. Dă-ne un mesaj și vedem împreună cum putem verifica situația întâlnită. 

O altă situație întâlnită este cea a solicitărilor false de credit, prin furturi de identitate însă cu ajutorul tehnologiei acestea pot fi prevenite. 

„Pentru reducerea riscului de fraudare din mediul online, Credex are în vedere soluții antifraudă special concepute pentru fluxul de creditare. Aceste soluții au capacitatea de a identifica legitimitatea persoanei care aplică pentru credit, prin procesarea unor informații complexe despre clienți și încadrarea acestora în grade de risc de fraudă. Mai mult, aceste soluții au capacitatea de a identifica dacă în spatele unei solicitări de credit se află o persoană reală sau un AI.” 

– Dorel Bârlog, Director de Risc Credex
dorel-bârlog-director-de-risc-credex

#FiiSafePeNet.🤝

Verifică, de fiecare dată, legitimitatea instituției financiare nebancare sau a oricărei altei instituții înainte de a începe un proces de colaborare sau un schimb al datelor personale. 

Resurse care ți-ar mai fi de folos înainte să aplici pentru un credit online nebancar sau când vrei să afli mai multe despre noi:

Găsește Credex pe Facebook, Instagram, LinkedIN , YouTube