Tehnologia AI are avantajele ei, dar depinde în ce scop este folosită. Această nouă tehnologie simplifică taskurile, redefinește standardele industriilor prin automatizarea fluxurilor de lucru, dar în același timp crește semnificativ riscul fraudelor din mediul online. În acest articol afli cum să #FiiSafePeNet în era în care AI-ul preia din ce în ce mai mult teren online.
Pe măsură ce inteligența artificială a devenit din ce în ce mai ușor de accesat, din păcate aceasta a devenit și modalitatea perfectă a scammerilor de a fi mai credibili în fața victimelor.
Ai fost abordat la telefon sau printr-un e-mail în legătură cu o creditare online în care îți erau solicitate direct datele? Ai fost anunțat că ai câștigat un iPhone 15 sau ai aflat că ești câștigătorul unei excursii în Barcelona? Cel mai probabil, ai fost aproape de a deveni victima unei fraude online.
Ce să știi despre noile modalități de fraudare cu ajutorul unui AI când aplici pentru creditare online?
Într-un studiu global realizat recent, compania de software de securitate McAfee a intervievat 7.000 de persoane, 70% dintre acestea au spus că au primit apeluri vocale false. Acestea s-au dovedit a fi generate cu ajutorul AI.
Pentru a preveni și reduce cazurile de fraudare în momentul în care aplici pentru creditare online, am strâns 3 exemple dintre cele mai folosite scammuri în mediul online cu ajutorul inteligenței artificiale.
Deepfake
Ce este un deepfake?
Metoda prin care scammerii pot crea conținut video, replicând aspectul și vocea unei persoane reale. Sunt utilizate seturi ample de date, ce includ imagini, înregistrări video și audio pentru a crea un videoclip cu o persoană cunoscută, familiară pentu victimă. Aceste clipuri sunt, de cele mai multe ori, puse în contextul în care este solicitată o sumă de bani sau date importante personale.
Chat GPT
Dacă ai citit primul nostru articol din seria #FiiSafePeNet, știi deja că Phishing-ul nu este ceva nou. Dacă nu, îți aducem aminte că phishingul este modalitatea prin care scammerii trimit e-mailuri în care pretind că sunt o sursă de contact autentică, credibilă, pentru a ajunge mai rapid și sigur la date sau conturi personale. Adesea, aceștia încearcă să te convingă să dai click pe un link atașat, ce te va redirecționa într-o pagină web unde îți pot fura datele. Atâta timp cât nu ai solicitat tu o cerere de creditare online, nu accesa linkuri care arată suspicios sau provin din surse necunoscute.
Ce legătură este între Chat GPT, Phishing și creditare online?
Atunci când sunt date prompt-uri clare, un AI reușește să genereze texte scrise coerent. ChatGPT a revoluționat modul în care sunt scrise astfel de e-mailuri înșelătoare către clienții ce au aplicat sau își doresc să aplice pentru creditare online. Acum pot fi generate foarte ușor și în timp record e-mailuri și mesaje ce imită tonul și coerența unei persoane reale, ceea ce implicit devine și mai ușoară modalitatea de fraudare.
Clonarea vocii
O altă formă de deepfake este replicarea tonului vocii și a limbajului unei persoane. Un astfel de scam este folosit pentru a convinge pe cineva că are o conversație reală la telefon cu o persoană cunoscută.
Exemplu de scenariu:
Victima răspunde unui apel primit de la un număr necunoscut. La telefon se aude vocea unei persoane dragi, cunoscute, din cercul de prieteni sau familie. Persoana nu este reală, este un AI. AI-ul imită 1 la 1 vocea și limbajul persoanei cunoscute de către victimă. De cele mai multe ori este solicitată o sumă de bani pentru că persoana cunoscută de către victimă suferă de o anumită boală sau are nevoie de bani pentru o plată urgentă.
*Conform aceleași surse, McAfee, scammerii au nevoie doar de trei secunde de înregistrare audio pentru a genera o voce AI convingătoare.
Cum identifici un scam realizat cu ajutorul inteligenței artificiale?
Fii atent la informații incorecte.
Inteligența artificială este antrenată pe seturi de date limitate. Prin urmare, aceasta poate produce și conținut cu informații învechite sau incorecte. Întotdeauna verifică și o a doua sursă.
Observă cuvinte și expresii repetitive. AI tinde să utilizeze aceleași cuvinte cheie și expresii învățate. Fii atent la tonul folosit și la textele care par nefirești.
Este o urgență reală? Întreabă-te dacă ar putea fi într-adevăr o acțiune ce trebuie făcută urgent, cum ar fi: trimiterea unei sume de bani către o persoană necunoscută sau cunoscută, creditarea online fără verificarea instituției financiare sau câștigul unui premiu.
Atenție la umbre ciudate. În unele videoclipuri generate de inteligență artificială, umbrele și lumina de pe fața persoanei care vorbește poate fi nefirească. La fel, fii atent și la asimetria feței sau la lipsa unor elemente fizice.
Resurse care ți-ar mai fi de folos atunci când te informezi pentru a afla cum aplici pentru creditare online sau când vrei să afli mai multe despre noi:
- Formularul pentru obținerea unui credit
- Instrumentul digital ”Simulator de rate”
- Verifică ultimele noastre oferte
- Descarcă aplicația mobilă
- Blogul care te învață Totul despre Credite
- Plătește ratele online la creditul de nevoi personale
- Află mai multe despre noi și despre partenerii noștri
- Găsește Credex pe Facebook, Instagram, LinkedIN , YouTube